perjantai 8. maaliskuuta 2013

Katalonian vieraat

Meillä Vaasalaisilla jalkapalloihmisillä oli eilen mahdollisuus tutustua Katalonian ja Barcelonan valmennusmetodeihin Botnihallissa pidettävässä koulutustilaisuudessa. Vaasaan oli matkustanut Katalonian jalkapalloliiton koulutuspäällikkö, Albert Vinas, jonka meriiteiksi varmaankin voidaan lukea nyky Barcelona joukkueen Tito Villanovan kouluttamisen ja apunaan hänellä oli Uefa Pro-koulutuksen omaava valmentaja, Christin Colas, joka kertoo opiskelleen n. 1000h Uefa-Pro koulutusta. Joka tapauksessa, oli meriitit mitkä hyvänsä minua kiinnosti kuulla heidän valmennusfilosofiastaan ja käyttämistään metodeista nuorten pelaajien kehittämisessä. 


Valmentajien luento

Istuin Botniahallin kahviossa ja H-hetkeen oli enää vain muutama minuutti. Katsoin uudestaan kelloa ja varmistin, että koulutuksen pitäisi kohta alkaa, mutta paikalla ei ollut kuin kolme valmentajaa minun lisäkseni. Totta tämä oli. Siirryimme auditorioon, jossa odotti keskiviikkona Barcelonasta lennätetyt kouluttajat ja me neljä valmentajaa. Minua hävetti, oikeasti. Mietiskelin, että löytyykö täältä Vaasan alueelta ainoastaan me neljä "valmentajaa, jotka ovat kiinnostuneita itsensä kehittämisessä tai uusien ideoiden hakemisessa. Vai onko tosiaan niin, että nämä asiat jo tiedetään. No, me saimme kuitenkin erittäin perusteellisen ja henkilökohtaisen koulutuksen  Katalonialaisesta valmennusfilosofiasta, heidän historiastaan ja mikä tärkeintä, pelaajien taktisteknisten ominaisuuksien kehittämisessä. Olen itse ollut monilla kursseilla ja luennoilla, mutta tämän kertainen menee kevyesti top2 joukkoon. Se kuinka pieniin asioihin he pilkkovat pelin ja pelin sisällä yksilön ratkaisujen kehittäminen oli jotain sellaista, jota en ole koskaan tullut ajatelleeksikaan. Tiki Takan kehittämiseen on mennyt yli 20 vuotta, joten meillä menee vähintään saman verran aikaa ennen kuin saamme meidän Joulukuuseen valot päälle.

Nöyryys on Viisaalle tärkeä ominaisuus

"Jatkuva opiskelu ja itsensä kehittäminen on valmentajan tärkein ominaisuus. Joukkueen valmentaja on kuin opettaja. Mitä enemmän tiedät, sitä enemmän voit jakaa tietoa pelaajille". 

"Monet valmentajat ajattelevat, että kun on suorittanut UEFA Pro-koulutuksen, tietää kaiken ja on tähti. Täytyy hankkia koko ajan uutta tietoa, vierailla muissa maissa, kuunnella muiden mielipiteitä. Esimerkiksi, kun minä käyn vaikkapa Suomessa, opin aina uusia asioita." 

Näin ajattelee yksi maailman parhaimman jalkapallomaan kouluttaja.  



       

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti