tiistai 6. maaliskuuta 2012

Moneyball visio 2020

Ex-Kpv ja Vps kolleegan blogia "Moneyball" lueskellessa aloin pohtimaan pystyisikö tosiaan Mixu jalostamaan joulukuusistrategiansa niin pitkälle, että Suomi nousisi euroopan huipulle Mixun viimeistään 2020. Moneyballista olen kuullut puhuttavan ja aikomus on ollut tutustua teokseen tarkemmin. Analyyttisiin ja matemaattesti ajatteliviin valmentajiin voisin luotella ainakin yhden, jonka alaisuudessa pelasin jonkin aikaa. Tehokkuus, riskien minimointi ja analyyttinen lähstyminen kuningaslajia kohtaan on nostanut tämän valmentajan ja pohjoismaan kaksi kertaa FIFA rangkin toiselle sijalle ja tätä saavutusta kukaan ei enää vie pois. Jokainen varmasti jo arvaa mikä maa ja kuka valmentaja ovat, Norja ja Egil "Drillo" Olsen.

http://blog.paf.com/juhareini/2012/03/02/moneyball-perjantain-ratoksi/#comment-39


Drillo siis nosti Norjan futiksen uusiin svääreihin, mutta millä tavalla hän sen teki. Tässä teille lyhyt oppimäärä drillojalkapallosta ja huomio nämä ohjeet ovat vain tittelien voittamiseen ja välttäkää näitä junnufutiksessa.  
  1. Keskity vain ottelun voittamiseen. Tulokset puhuvat puolestaan, kukaan ei muista millä tyylillä voitto tulee 
  2. Miettikää asioita millä tavalla joukkue pelaa tehokkaimmin. Suosikaa aluepuolustusta ja vastahyökkäyspeliä. Vastusajan epätasapaino riiston jälkeen pitää hyödyntää erittäin nopeasti ja tehokkaasti. Tämä tarkoittaa syöttöjä juoksuun etupuolelle vähin kosketuksin. 
  3. Riskit minimiin. Vältä pallon menetyksiä omalla kenttäpuoliskolla ja silloin kun oma joukkue on epätasapainossa. Vastustajan ollessa tasapainossa tärkeää on nopea tempo ja pitkiä syöttöjä hyökkäyalueelle. Huom. ei roiskintaa vaan syötöt sovittuihin liikkeihin. Hyökkäjät vastaan, linjan taakse, syöttö kolmannelle, "target" pelaajan jatkoja pystyyn meneville hyökkääjille. Tämän jälkeen nopea linjojen nosto ja kakkospallojen voittaminen. 
  4. Harjoittele erikoistilanteita sekä hyökkäys että puolustus. Käytä pelaajien erikoisosaamista tehokkaasti hyväksi.
  5. Puolustus pelaaminen aggressiivista. Kovaa pallollisen prässäämistä ei yksin vaan tuki mukana koko ajan. Nopeita tilanteen vaihtoja puolustuksesta hyökkäykseen ja päinvastoin.  
Drillo sanoi, että tiukat raamit koko joukkueen puolustuspelissä kompensoi yksittäisten pelaajien taktis teknisiä puutteita, mutta samaan hengenvetoon kertoi että oli erittäin tärkeää autaa pelaajie kehittymään näissä asioissa. Drillo vaihteli taktiikka useasti, mutta tavallisin taktiikka hänellä oli 4-5-1.  

Se kiinnosta tietysti millä tavalla Drillo sai vietyä hänen omat näkemyksensä pelaajien keskuudessa läpi. Minkälainen hänen johtamistyylinsä oli? Moni huippupelaaja nimittäin epäili Drilloa erittäin paljon, koska olihan hän kuuluisa Wimbelodin ajalta pelifilosofiansa ansiosta. Miksi Norja ei enää menestynyt Drillon jätettyä maajoukkueen? Onko pienten jalkapallomaiden vastaus menestymiseen analyyttisessä ja täysin laskelmoidussa futiksessa, jossa luovien ratkaisujen mahdollisuus on vain joidenkin pelaajien erityisoikeus? Uskon siihen, että Barcelona harjoittelee systemaattisesti heidän hyökkäyspeliään, mutta pelaajien ylivoimaiset tekniset ja taktiset ominaisuudet antavat myös tietyn vapauden joukkuepeliin.   

Seuraavaksi pureuden hieman syvemmälle Drillon johtamistyyliin.

Seuraavaan kertaan...




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti