perjantai 16. maaliskuuta 2018

Minkälainen HJK Vepsulla on vastassa?


Metroderbyssä nähtiin monta hienoa taktista yksityiskohtaa. Olisi luullut, että ottelussa mentäisiin HJK tahtiin, mutta Vesa Vasaran johtama valmennustiimi oli luonut äärimmäisen hienon ottelustrategian. Käytännössä koko ottelun 90 minuuttisen aikana HJK ei kyennyt kuin paikoin murtamaan Hongan kollektiivisen puolustamisen ja sitä vastoin HJK:n epäorganisoitu toiminta sekä Hongan rohkea pallonhallinta siivittivä Espoolaiset Metroderbyn voittoon. 

Miten Honka eliminoi Klubin vahvuudet?

HJK:n pelin rakentaminen vs Hongan puolustustrategia

Klubin peli perustuu pallonhallintaan sekä pelaajien keskinäisiin rotaatioihin. Pelaajat vaihtavat pelin aikana paikkoja poikkeuksellisen paljon. Lisäksi heidän laitapuolustustajansa (Pirinen / Rafinha) nousevat aivan viimeiseen linjaan asti, jonka tarkoituksena on luoda ylivoima vastustajan puolustuslinjaan sekä tarjota syöttösuuntia murtaville syötöille vastustajan keskikenttälinjan taakse. Keskinttäkaksikosta Annan kontrolloi enemmän keskisektoria ja Mosa puolestaan liikkuu laajalla säteellä vähän joka puolella kenttää. Mensah vasemmalta laidalta tulee erittäin usein keskisektorille. 


HJK:n hyökkäysmuoto vs Hongan matala puolustumuoto
Honka oli päättänyt vastata HJK:n hyökkäyspelaamiseen hienosti suunnitellulla kollektiivisella puolustusstrategialla. Jokaisen pelaajan rooli oli selkeä ja tarkoituksena oli estää HJK:n syöttölinjat oman muodon sisään pyrkien saman aikaisesti ohjata HJK laitasektorille. Viiden pelaajan puolustuslinjan ansiosta he pystivät luomaan puolusteksellisen ylivoiman, joka näin pakotti Klubin liikuttamaan poikkeuksellisen paljon poikittaissuuntaisesti. Pelin keskisektori on hieman niin kuin ihmisen selkäranka, jos se pettää niin tämän jälkeen vaikeudet alkavat. 

                                










esimerkki alkuminuuteilta, joka toistui lähes koko ottelun ajan





Hongan puolikorkea prässi
Hongan ylin viisikko pelasi todella hyvin täyttäen heidän strategiset roolinsa puolustettaessa. Useimmiten prioriteetit olivat seulustan ja välien puolustaminen. Mikäli Ömer ylimpänä hyökkääjänä päätti, että korkeasta prässitasosta jokainen pelaaja tunnisti tämän tilanteen ja he tekivät sen yhdessä ja synkronoidusti.  















HJK:n puolustaminen vs Hongan eteneminen / rakentelu

HJK joutuu vaikeuksiin tulevan kauden aikana, jos he eivät laita kuntoon oman joukkueen organisoitua ja kollektiivista prässiä. Pelistä voisi ottaa useitakin esimerkkejä miten HJK:n koko joukkueen puolustaminen ja kenttätasapaino kärsii pelaajien paikanvaihdosten. Suomen Cupissa seuraavaksi vastaan asettuu VPS, joka varmasti tulee käyttämään nämä tilaisuudet hyväksi. Toki voi ajatella, että Veikkausliigajoukkueet eivät osaa hyödyntää tätä asiaa, mutta varsinkin jos he haluavat pärjätä kv-peleissä niin tämä on aika olleellista laittaa kuntoon. HJK puolustukeksi voisi sanoa, että siellä näkyi myös muutamia hyviäkin hetkiä, jolloin pelaajat toteuttivat prässääminen oikein ajoituksin. 

Kolikolla on myös toinekin puoli. Vaikka Hongan peli perustuikin aika pitkälti puolustamiseen niin ottelusssa Hongallakin oli hienot hetkensä. Joukkue pyrkiin etenemään linja kerraallaan eteenpäin ja useasti tämä toiminkin hienosti. On tärkeää uskaltaa pitää pallonhallinta omalla joukkueella HJK:n tasoista joukkuetta vastaan. 


HJK:n ongelmat prässäämisessä olvivat syöttölinjoen peittäminen, välien puolustaminen ja Hongan etenemisen estäminen oman muodon sisään. HJK:n pelaajat lähtivät välillä yksin prässäämään pitkänkin matkan päähän ja näin aiheuttivat epätasapainon omalle joukkueelle. 








Miten HJK loi maalipaikat?

Ottelussa oli muutamia hetkiä jolloin HJK pelaajat pystyivät näyttämään laadukkaita oivalluksi maalitilanteiden luomisessa. 


                                                                       Mensah


 
                                                              Mensah ja Pelvas

Tässä ottelussa Honka riisui HJK:n vahvuudet hyvällä ottelustrategialla. Tämä oli hieno taktinen voitto ja vastaavasti muistutus HJK:lle, että heidän pitää edelleen kehittää omaa pelaamistaan. Suomen Cupissa vastaan asettuu uudistunut VPS, joka varmasti on analysoinut HJK peliä ja tulevat haastamaan heidät puolivälieräottelussa. Uskoisin, että Riski tulee pelaamaan seuraavassa ottelussa sillä Valencic ei päässyt Hongan tiiviin puolustuksen keskellä hyödyntämään omaa osaamistaan ajautumalla jatkuvasti pelin ulkopuolelle. Yksi avainkysymys on: Pystyykö VPS hyödyntämään Klubin laitapuolustajien nousut? Mielenkiintoista ottelua kaikille!












Ei kommentteja:

Lähetä kommentti