perjantai 1. maaliskuuta 2013

10 000 tuntia 10 vuotta


10 000 intensiivistä harjoitustuntia 10 vuotta kuulostaa todella pitkältä ajalta, jos teet jotakin, mistä et nauti intohimoisesti. Jos haluat tulla huipuksi, lajista riippumatta, joudut uhraamaan ainakin tämän verrran aikaa elämästäsi. Pelkästään tämän faktan takia urheiluakatemiatyylinen ajattelutapa on viime aikoina herännyt aktiivisempaan suuntaan. Suomalaiset penkkiurheilijat ovat perinteisesti urheiluhullua kansaa, mutta kestääkö heidän kärsivällisyys odottaa menestystä sitä kymmentä vuotta? Positiivinen asia ainakin on se, että Suomen Palloliitto on aloittanut työn ja omasta mielestä varsin hienosti perustamalla Sami Hyypiä – akatemian. Eli kymmenen vuoden kuluttua meillä pitäisi olla kaikkien aikojen maajoukkue, jos he saavat jalkautettua toimintatavat seuroihin. Tiedoksi niille, jotka eivät ole kuulleet Sami Hyypiä – akatemiasta niin se on henkinen koti suomalaisen jalkapallon valmennus-, tutkimus- ja kehittämistoiminnalle ( www.samihyypiaakatemia.fi ).
Tärkein työ tänään ja tulevaisuudessa tehdään kuitenkin seuroissa. Useassa seurassa on jo ryhdytty toimiin kehittämään oman akatemia pelaajan polkua edustusjoukkueeseen, jos ei, niin vähintäänkin olisi nyt aika tehdä asialle jotain ja tarttua haasteeseen. Tässä kohdin pitää huomauttaa se asia, että samalla siinä luodaan uutta jalkapallokulttuuria, joka saa toiset ihmiset varpaisilleen ja vastustajia varmastikin laajalla rintamalla. Muutos ei tapahdu hetkessä. Ei Vaasaakaan päivässä rakennettu. Epäilijät kun tahtovat yleensä nähdä tulokset jo heti vuoden jälkeen, muutoin akatemia on epäonnistunut tehtävässään.
Yksinkertaisuudessaan jalkapalloakatemian tehtävänä on luoda ohjelma, jossa pelaajille opetetaan niin tekniset kuin taktiset asiat ja antamaan eväät heidän ammattilaisuraansa varten. Akatemia antaa myös mahdollisuuden pelaajille oppia jalkapalloa organisoidussa ja turvallisessa ympäristössä, jossa vaalitaan hyviä sosiaalisia ja moraalisia arvoja. Jos puhutaan hyvin organisoidusta akatemiasta, niin sen perustaminen ei ole ihan yksinkertaista. Ensinnäkin siinä tarvitaan paljon energiaa, intohimoa ja sitoutumista. Monella seuralla perusasiat ovat kunnossa, mutta ensimmäinen ja tärkein asia siis on Palkata oikeat henkilöt . Minkä tahansa menestyksekkään busineksen aloittamisessa tärkeintä on, että työntekijöillä on oikeat kokemukset ja taidot kyseisestä toiminnasta. Oikeat olosuhteet. Kenttä on tietysti äärimmäisen tärkeä osa jalkapalloa. Kun tämä asia on hoidossa, tarvitset Lahjakkaita pelaajia pelaamaan omaan akatemiaan. Luo paikallisia ja kansainvälisiä suhteita.Suhteet paikallisiin ihmisiin ja organisaatioihin on hyvä tapa lisätä tietoisuutta akatemian ympärillä ja mahdollisesti saada uusia rahoituslähteitä. Kansainvälisistä suhteista on etua, kun halutaan tuoda uskottavuutta omalle toiminnalle. Rahoitus on se isoin asia mitä sinun pitää ehdottomasti miettiä. On monia tapoja kerätä rahaa ja sponsoreita, mutta ennen kuin menet käsi ojossa sponsoreiden luo sinulla pitää olla määritettynä polku miten pystyt saavuttamaan akatemian vision strategian japelaajakehitysmallin . Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty.
Tällä hetkellä itselläni ei ole kovinkaan hyvää käsitystä siitä kuinka paljon esim. 12-vuotias nuori kehityskelpoinen pelaaja harjoittelee oman joukkueen kanssa? Nyt kun Fulham on noussut Englannissa akatemioiden eliittiin, niin olisi mukava tietää missä vaiheessa se ero tulee englantilaisen nuoren hyväksi. Johtuuko se ero  laadusta, määrästä vai kulttuurista?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti