tiistai 20. maaliskuuta 2012

Peli-ilon puolesta

Vanha viidakon sanonta, Koulutus avartaa, pitää paikkansa. Täytyy muistaa myös se, että koulutus pitää viedä myös käytäntöön asti, jotta siitä on hyötyä.  Fortum Tutorit ympäri Suomea kokoontuivat Fortumin pääkonttoriin Keilaniemeen kouluttautumaan tähän tärkeään tehtävään ja jakamaan kokemuksia uusille Tutoreille.

Mikä ihmeen Fortum Tutor? Se on ”Suomen Palloliiton ja Fortumin yhdessä käynnistämä valtakunnallinen ohjelma, jonka tärkein tehtävä taata jokaiselle suomalaiselle jalkapallojuniorille osaava ja kannustava valmentaja.” Hieno lause, jonka sanoma on saattaa olla monelle merkityksetön tai moni sivuuttaa lauseen pienellä hymähdyksellä. Olen itse erittäin vakuuttunut ohjelman tärkeydestä ja mahdollisuuksista, mitä tämä antaa pienille junioreille ja heidän valmentajilleen. Tutor auttaa, tukee ja kouluttaa 5-12 vuotiaiden lasten valmentajia omassa toimintaympäristössään. Ihan oikeasti, jos mietitään suomalaisen jalkapallo- ja valmennuskulttuurin kehittämistä niin lapset, jos ketkä ansaitsevat parhaimmat innostajat ja valmentajat. Useissa juniorijoukkueissa toimivat äidit ja isät tarvitsevat tukea heidän arvokkaaseen työhönsä lasten kasvattajina ja valmentajina. Itselläni on taustalla pitkä pelaajaura ja tutustuin lasten valmentamiseen oman pojan kautta ja voin sanoa rehellisesti sen, että aloittaminen oli vaikeaa. Luulin, että 15 vuoden ammattilaiskokemuksesta on hyötyä, mutta sormi suussa on menty useaan kertaan. En tiedä pystynkö edes kuvittelemaankaan miltä näistä valmentaja isistä tai äideistä on tuntunut aloittaessa valmentamisen. Näissä lapsissa on Suomen tulevat Pukit, Ringit ja Suomen jalkapallokulttuurin rakentajat. Miksi siis emme aloittaisi tekemään asialle jotain? Onneksi Fortum on mahdollistanut Tutoreiden olemassa olon jo vuodesta 2009!


Missä mennään tällä hetkellä?
Palloliiton lajianalyysi valmistui muistaakseni vuosi taaksepäin ja Sami Hyypiä akatemian myötä palloliitto on saanut kerättyä arvokasta dataa Suomen lupaavimmista pelaajista. Tämän perusteella tuloksia pystyy arvioimaan myös kansainvälisesti. Palloliitto julkistaa huhtikuussa Suomalaisen jalkapallon valmennuslinjan U7 – U21 ikäluokille. Kävimme pintaraapaisuna tätä koulutuksessa läpi ja olen vakuuttunut siitä, että nämä panostukset valmennuslinjaan ja analyyseihin on mitä on pitkään aikaan tehty. Hyypiä akatemian myötä faktaa on paljon mikä on hyvä asia. Usea seura tulee samaan näistä asioista tukea omaan tekemiseen. Jokaisella seuralla kuitenkin tulisi olla oma pelaajapolku kehitettynä ja höystettynä omalla pelifilosofialla. Liiton linja ei ole raamattu, jota seurataan, mutta se antaa hyvät eväät hedelmälliselle keskustelulle ja vertailupohjan oman seuran linjaan.
Alla on lueteltu muutamia suhteellisen tärkeitä ominaisuuksia, joissa on havaittu puutteita suomalaisessa jalkapallossa.
-          1. kosketus

-          pienessä tilassa pelaaminen

-          tilanteeseen reagoiminen

-          hyökkääminen keskeltä

-          2-3 kosketuksen pelaaminen on hidasta
Ainoastaan puolustettaessa pysymme vielä pinnalla muihin maihin nähden. Onko tilanne todella näin synkkä? Muutosprosessi lähtee nykytilanteen analysoimisesta ja tiedostettaessa ongelman siihen voi tarttua. Tiedämme nyt mikä on tilanne ja mihin suuntaan pitää mennä.  Jokaisen valmentajan tulisi myös itse tiedostaa nämä asiat  ja pyrkiä omalla toiminnalla kehittämään ja kehittymään. Yksin ei pidä jäädä. Pitää pystyä ottamaan apua vastaan ja kysyä sitä tarvittaessa. Meidän tutorien tehtävänä on olla tukihenkilö, kuuntelija, opastaja, kehittäjä, tiedostaja… kaikkea tätä. Paljon vaatimuksia ja suuria odotuksia.
Tämä on pieni askel ihmiselle, mutta suuri suomalaiselle lapselle ja jalkapalloyhteiskunnalle.










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti