keskiviikko 7. maaliskuuta 2018

SJK ja VPS 2018 ensimmäinen derby


Kaksi erilaista seuraa

SJK

SJK on ilmoittanut itsensä mukaan mestaruustaisteluun. Helmikuussa SJK uutisoi näyttävästi, että he palaavat kulta aikaan. He uskovat, tietävät ja taistelevat! Suomen Cupissa taisteltiin Pohjanmaan derby, josta SJK otti niukan 1-0 voiton itselleen. SJK on selkeästi panostanut vahvoihin yksilöihin ja seurajohdollakin on ollut tietoinen valinta rakentaa vahva joukkue.  

Mietin itse peliä ja sitä, mikä on se SJK:n pelillinen ase, jolla he voisivat voittaa mestaruuden. Yhden ottelun perusteella riskien minimointi ja hyvät yksilöt voivat tuoda SJK:lle menestyksen. Toki tässä on vielä aikaa sarjakauden alkuun ja itse olen nähnyt vasta muutaman SJK ottelun. 

Itse ottelussa VPS oli selkeästi joukkue, jonka pelistä pystyi tunnistamaan asoita, joita on harjoiteltu talven aikana.   

VPS

Oskari Karppinen avasikin ansiokkaasi VPS:n muodonmuutosta omassa tekstissään (VPS vuosimallia 2018). VPS:n peli kuitenkin pohjautuu edelleen kontrolloituun pallonhallintaan, mutta on selkeästi monipuolisempaa. Esimerkiksi Douglas (uusi hyökkääjä) antaa todella hyvät mahdollisuudet pidemmille syötöille. Vahva, suhteellisen taitava ja älykäs pelaaja, joka pystyy pitämään vaikemmankin pallon joukkueella. 


Kaksi erilaista pelityyliä

VPS:llä tällä hetkellä prosessit menevät huomattavasti edempänä joukkueen pelaamisen suhteen. Pelin eri vaiheet ovat tunnistettavissa, joukkuestrategia ja pelaajien strategiset roolit ovat selkeämmät. 

SJK:n Pelin avaaminen, rakentelu VS. VPS:n prässääminen


SJK:lla ei ollut minkäänlaista joukkue/pelistrategiaa miten vastujan joukkuetta olisi pystynyt liikuttamaan poikittain, jotta prässilinjojen murtaminen olisi ollut mahdollista. Hatakka ja Mero  joutuivat poikkuksetta avaamaan peliä laitaan, josta ei sitten päästy pois. Sama toistui myös laitapelaajien käyttäymisessä. Vapaan pelaajan löytäminen keskustasta oli haastavaa, joka teki pelaamisesta hyvin yksipuolista.

Johtuiko tämä sitten VPS:n prässin hyvyydestä tai sitten SJK:n pelistrategiasta ja pelajien strategisista rooleista? Ehdottomasti SJK:n pitää monipuolistaa omaa pelaamistaan, sillä jos kohtuu hyvällä kollektiivisella prässillä on tälläinen vaikutus peliin niin tulee raskas kausi.


Alla esimerkkejä, jotka toistuivat tässä ottelussa useaan kertaan.

Muutaman videoklipin kauttaa näkyy selkeästi, miten VPS hallitsee omalla prässillään peliä todella hyvin ja SJK pelaajat joutuvat avamaan peliä laitakaistojen kautta. Tämä toistui ottelun aikana useaan kertaan olipa prässitaso korkea tai puolikorkea.  
Laitapelaajien ratkaisut lähestulkoon aina päättyivät pallon menetyksiin. Etemenimen vastustajajoukkueen alueellista ylivoimaa vastaan / tasavoimaa vastaan ei ole aina järkevä vaihtoehto.

VPS:n Pelin avaaminen, rakentelu VS. SJK:n prässääminen
  
VPS:n toppareiden pelin avaamisessa näkyy selkeästi syöttämisen taktinen ajattelu. He ymmärtävät miten luovat syötöillään joukkueelle / pelaajalle mahdollisuuden edetä tai miten houkutellaan vastustajien prässääviä pelaajia tekemään ratkaisut ja tämän jälkeen pelaajat murtavan syötön. Jotta tämä kaikki toteutuu pelaajien strategiset roolit pitää olla selkeät suhteessa joukkueen pelistrategiaan.


VPS:n joukkueen rakenne pelinavaus ja rakentelu vaiheessa. Aika monesti kk tuli toppareiden väliin ja laitapuolustaja nousivat keskikentälle. VPS:n pelaajille on ymmärrys siitä, miten liikutetaan ja huokutellaan vastustajan pelaajia pois omalta paikalta. Tämän jälkeen syntyneeseen tilaan pelataan ja saman aikasesti muut pelaajat ovat löytäneet itselleen vapaan tilan, jossa voi saada pallon ja edetä.Muutama esimerki miten monipuolisesti VPS yritti purkaa SJK:n ei niin kollektiivista prässiä.Tässä klipissä näkyy hienosti miten David löytää pelaajan väleistä. Tämän mahdollistaa myös sen, että hän osaa peittää syöttötarkoituksen vastustajalta 


VPS:n rakentelua parhaimmillaan. Omasta mielestä SJK:n pitää parantaa huomattavasti kollektiivista puolustuspeliä ja monipuolistaa omaa pallollista pelaamistaan, jos meinaavat mestaruuden tällä kaudellea ottaa. Toki niin kuin mainitsin SJK:lla on erittäin hyviä yksilöitä, jotka voivat myös ratkaista pelejä ilman kollektiivisen pelin paranemista. 

   

1 kommentti: